“Daar sta je dan met je volle borsten in de winkel”

Na maanden zwangerschapsverlof ga je weer aan het werk. Het warme welkom waar je op hoopte kan er anders uitzien. Aan de ene kant fijn om je collega’s weer te zien, maar misschien ook lastig om je baby achter te laten. Tijdens je zwangerschap probeer je jezelf zo goed mogelijk klaar te stomen voor de komst van je kleine. Maar eerlijk is eerlijk, je kunt je niet voorbereiden op hoe het écht voelt. Hoe het echt is om moeder te worden. Het maakt je oneindig moe, blij, verliefd (of juist helemaal niet) en kwetsbaar. En als je dan aan het einde van je verlof net weer een beetje in balans raakt, dient de volgende uitdaging zich aan. Hoe is dat nou, om met zwangerschapsverlof te gaan en daarna weer terug te keren op de werkvloer?. Hoe ga je hier goed mee om?

Je bent veranderd

De ene moeder kijkt er opgelucht naar uit, de ander ziet er als een muur tegenop. Allemaal heel begrijpelijk, maar één ding is zeker: je bent niet meer dezelfde persoon. Je bent vanaf dan een werkende moeder. Heel belangrijk in deze fase is het delen van je ervaringen met andere moeders.

Daarom delen we het weer aan het werk gaan verhaal van Joyce (moeder van jongetje van 3 en baby van 8 maanden) met je.

Terugkeer

Het werken en zorgen vond ik zwaar. Ik was alleen maar aan het vliegen en rennen en had nooit echt een rustmoment voor mijzelf. Ik vond dat ik faalde, want ik dacht: alle andere ouders doen dit gewoon. “Tot ik sprak met andere moeders en die mij vertelde dat ze precies hetzelfde ervaren. Mijn tip aan nieuwe ouders is dan ook: praat met je omgeving. Gedeelde smart is halve smart. Ik heb ook geen gesprek met mijn manager over hoe het met me ging na mijn terugkeer op de werkvloer. Achteraf gezien had ik daar graag wat meer tijd een aandacht aan gegeven.

Met volle borsten in de zaak

“Kolven was toch wel het grootste ding waar ik mee te maken kreeg. Toen ik na mijn verlof weer begon zei mijn manager dat hij mij tijdens de ochtendkolfsessie zou vervangen, maar dat hij niemand kon vinden voor ‘s middags. De middagsessie moest ik dus maar met mijn collega’s onderling regelen. Maar je wist nooit hoe druk het ging zijn en op drukke momenten wil je je collega’s ook niet alleen laten staan. Dus het kwam regelmatig voor dat ik niet kon kolven. Dan sta je daar met je volle borsten in de zaak.”

Nu doe ik het anders

Bij mijn tweede kindje heb ik het anders aangepakt door mijn verlof met ouderschapsverlof te verlengen tot ze een half jaar was. Ik nam meer momenten voor mezelf. Ik heb betere afspraken met mijn manager en we praten regelmatig over hoe het gaat. Dat maakt echt het verschil!

Wil jij ook op een goede manier terug aan het werk na verlof? Doe de Back to Work check van Mom Inc.

© Alle rechten voorbehouden. Mom inc. 2020