De 4 uitdagingen van kolven op het werk – incl. oplossingen
In elke top 3 van ‘terug aan het werk struggles’ komen we hem tegen: Kolven. Tot dat moment was jij de enige voedselvoorziener van je baby. Dankzij jouw melk is je kindje gegroeid. It’s all you! Gelukkig is er een manier gevonden om je kindje nog van jouw vloeibare goud te kunnen voorzien.
Voor veel vrouwen is kolven best een opgave. Want je wil je kindje de beste voeding bieden en je wil op je werk ook weer vol aanwezig kunnen zijn. Maar als je half werkt terwijl je kolft krijg je minder melk. En als je half kolft terwijl je werkt, krijg je minder werk gedaan. Hoe doe je dit dan?
We delen in dit artikel 4 uitdagingen en de mogelijke oplossingen.
1. Wat zijn jouw belemmerende overtuigingen?
De eerste uitdaging is je eigen belemmerende overtuiging om op je werk aan te geven dat je wil kolven. Dit is vaak al lastig zat. Kolven staat qua status misschien wel lijnrecht tegenover de zakenvrouw die je misschien ook bent. Hoe ga je dan toch met vertrouwen en ontspannen de kolfperiode in?
Onze tip: Bedenk eerst wat je wil, en waarom. Waarom is kolven voor jou belangrijk? Ga dan bij jezelf te rade wat je daarvan vindt. We hebben nogal wat oordelen over kolven die je nu op jezelf toepast. Misschien vond jij kolvende moeders zelf ook niet echt handig, of voel je dat je al zo lang bent weggeweest dat je nu niks meer wil vragen. Sommige moeders zijn bang voor de moeke stempel en worstelen met de behoefte om weer vol mee te kunnen doen, maar ook om hun baby te voeden. Als je dit van jezelf weet is het belangrijk om een bewuste keuze te maken: ja, je vindt het ook lastig maar je kiest ervoor om te kolven. Verzin tegenargumenten voor de kritische stemmen in je hoofd. Schrijf op waarom jij het belangrijk vindt om te kolven.
2. Hoe ga je het gesprek met je werkgever aan?
Dan ga je met je werkgever in gesprek: Hoe ga je dit aankleden? Het gesprek aangaan over kolven kan ongemakkelijk voelen. Kolven wordt nog gezien als vrouwelijk en privé. Net als vragen om een maandverband vinden we het ongemakkelijk om te zeggen dat je even melk uit je borsten gaat halen. Bovendien is het in sommige beroepen, zoals in het onderwijs en in de zorg, best onhandig om te kolven. Je kan je klas of je patiënten niet zomaar laten zitten. Dat vergt wat organisatie. Je vraagt dus nogal wat als je wil kolven.
Onze tip: ga goed voorbereid je gesprek in. Ga na wat je rechten zijn en ‘help’ je manager om deze rechten in te lossen. Geen kolfruimte? Misschien kan je er een huren, of kan je een kantoor gebruiken. Misschien kan je de kolftijd inzetten om later te beginnen en eerder naar huis te gaan. Zorg eerst zelf voor mogelijke oplossingen zodat je stevig dit gesprek in gaat. Laat je niet van de wijs brengen als het even niet lijkt te lukken. Kolven is een recht, en dat is niet voor niks. Jouw werkgever hoort een oplossing te verzinnen. Fijn om in je achterhoofd te houden dat je dit niet alleen voor jezelf doet: je doet dit voor je kindje, en voor alle andere moeders die na jouw komen.
3. Hoe maak je tijd vrij om te kolven?
Je begint weer met werken, bent er even uit geweest en stort je weer met overgave in het werkende leven. Al snel ben je eigenlijk te druk voor kolfmomenten. Je betrapt jezelf op de gedachte dat je jouw team tot last bent.
Onze tip: zet deze momenten vast in je agenda. Bespreek het ook met je team en wees er open en helder over. Zo kan je team jou ook ondersteunen hierin. Gebruik de momenten om te rusten en even niet te moeten. Dit helpt je productiviteit op werk, in de melk maar ook thuis. Rust is namelijk steeds zeldzamer aan het worden. Herken je steeds vaker de gedachte dat je geen tijd hebt, of tot last bent? Herinner je jezelf dan even aan stap 1: waarom je dit doet. Het is maar tijdelijk en je doet het voor een goed doel.
4. Wat als het echt als te veel voelt?
Onze tip: als je voelt dat het kolven je opbreekt, gooi dan iets om. Het allerbelangrijkste is dat jij overeind blijft. Je kan met je leidinggevende in gesprek gaan om te kijken of je tijdelijk minder kan doen. Of kijk of je de voedingen overdag kan afbouwen. Je hoeft vaak niet in zijn geheel te stoppen met borstvoeding als je een of twee voedingen gaat overslaan. Een lactatiedeskundige kan je hierbij helpen. Kijk vooral even kritisch naar wat er bij je op je bord ligt en probeer zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Dat is jouw belangrijkste taak. Alleen dan kun je ook voor de rest zorgen.
Weet dat je hier niet alleen in staat. Wij zijn er om jou hierbij te helpen. Dit onderwerp komt aan bod in onze cursus de Zachte Landing. Ook geven wij tips op Instagram. Volg je ons al?
Lieve groet,
Sanne en Lotte

Mom Inc.
Mom Inc. biedt begeleiding en ondersteuning voor jonge ouders en adviseert werkgevers in hun ouderschapsbeleid. Zo gaan werkgevers en ouders met vertrouwen samen aan het werk.
[email protected]
06 404 69 170