Hoe gaat het met jouw team tijdens deze lock-down?

Daar zitten we weer, nu in een totale lockdown. De scholen zijn dicht, zodat je medewerkers vooral thuis moeten werken. Komende weken zie je dus weer meer kinderen die vergaderingen verstoren, een kortere concentratiebogen en bovenal toename van stress. de impact voor iedereen is groot. Weet jij hoe het nu echt gaat met jouw team? 

Uit onderzoeken tijdens de eerste lockdown bleek al dat 30% van de werkende ouders het moeilijk vinden zorg en werk te combineren. Voor ouders met kinderen in de basisschool leeftijd ligt dit percentage nog hoger (46%).

Hoe zorg je goed voor jouw team juist in deze tijden? Wij hebben een paar tips voor je

 1. Vraag hoe het echt gaat.
  Werkende ouders staan in de overleef stand, dan heb je geen tijd om stil te staan en te denken wat heb ik nodig. Je deur openzetten als leidinggevend voor je medewerkers is een mooie eigenschap, alleen in tijden van crisis is dat niet genoeg. Benader je teamleden pro-actief om te horen hoe het met ze gaat. Vraag hoe ze het combineren van werk en zorg hebben geregeld. Wat hebben ze nodig om beide op een goede manier te doen, zonder er zelf aan onder door te gaan?
 2. Check in bij echt al je werkende ouders
  Aan welke collega dacht jij het eerste bij bovenstaande tip? Grote kans dat dit een vrouwelijk collega was. Stel deze vragen juist ook aan de werkende vaders in je team. Stimuleer een werkbare en eerlijke verdeling.
 3. Help met het bewaken van grenzen
  Ben alert op signalen dat medewerkers consequent hun eigen grenzen voorbij lopen. Krijg je bijvoorbeeld meerdere malen diep in de nacht een mail van een collega? Zie je een steeds vermoeidere blik tijdens online vergaderingen? Meer spelfouten in mails? Hoogtijd om eens in gesprek te gaan en te vragen hoe het echt gaat.
 4. Zorg voor contact met elkaar
  Juist nu is het zo belangrijk om elkaar te steunen en te ontdekken dat je niet de enige bent die worstelt. Na de vorige lock-down spraken wij regelmatig werkende ouders die zich alleen hadden gevoeld, die dachten dat zij die enige waren die faalde. Zorg dat je collega’s verhalen met elkaar kunnen delen.

Mom Inc. helpt werkgevers

Let ook vooral op collega’s die weer starten na hun zwangerschapsverlof. Dit is doorgaans al een pittige fase maar kan in deze situatie als extra stressvol worden ervaren.

Merk je dat veel teamleden kampen met oplopende stress? Wil je hen goed begeleiden? Scroom niet om contact met ons op te nemen. Mom Inc. biedt begeleiding en ondersteuning voor jonge ouders en adviseert werkgevers in hun ouderschapsbeleid. Zo gaan werkgevers en ouders met vertrouwen samen aan het werk. We drinken graag een (virtueel) kopje koffie.

Mom Inc.

Mom Inc. biedt begeleiding en ondersteuning voor jonge ouders en adviseert werkgevers in hun ouderschapsbeleid. Zo gaan werkgevers en ouders met vertrouwen samen aan het werk.

[email protected] 
06 404 69 170

© Alle rechten voorbehouden. Mom inc. 2023