Manager: hoe oudervriendelijk ben jij?
Wat doe jij om je werkende ouders gewaardeerd te laten voelen? Wij delen 10 tips die jou als manager helpen oudervriendelijker te zijn. Met wat kleine veranderingen kan je grote winst behalen in de gezondheid, commitment en het vertrouwen van je werkende ouders. En dat hebben ze, zeker in deze corona tijd, nodig.
De overgang naar het (jonge) ouderschap is een van de grotere in een leven. Toch weten veel werkgevers niet goed hoe ze met het onderwerp ouderschap om mogen gaan. ‘Mijn deur staat altijd open’, is een vaak gehoorde uitspraak. Maar of de werknemers dan ook over de drempel komen is een tweede.
Het ouderschap is iets voor thuis, zo vinden we vaak. Maar hoe het in de thuissituatie gaat heeft logischerwijs een grote invloed op het functioneren op het werk. Toch vinden we de oudderrol vooral niet iets om het op het werk over te hebben. Maar als jouw werknemers in balans zijn, zich gezien voelen in hun ouderrol en alles wat daarbij komt kijken, heeft iedereen daar baat bij. En guess what: Daar heb jij als werkgever wel degelijk een belangrijke rol.
Weet jij welke simpele dingen je kan doen om oudervriendelijker te zijn?
Wij delen graag 10 tips waarmee jouw werkende ouders de ruimte voelen om goed voor zichzelf te zorgen en grenzen goed aan te geven. Dat is natuurlijk dikke winst voor jou als werkgever en voor de ouders. Het voorkomt uitval, geeft vertrouwen en zorgt voor loyaliteit. En dat ga je merken!
Met deze 10 tips kom je al een heel eind:
- Als een werknemer haar zwangerschap aankondigt feliciteer haar dan. Vraag haar hoe ze zich voelt, of ze iets nodig heeft. Het is belangrijk dat zij vertrouwen voelt om aan te kunnen geven als er iets niet goed gaat. Zij voelt zich hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk dat ze haar baan goed blijft uitvoeren. Daar hoef je als werkgever niet op te sturen. Waarschijnlijk moet je dit eerder afremmen.
- Maak een gespreksstructuur voor tijdens de zwangerschap en na het verlof. Zo weet de manager en de werknemer waar ze aan toe zijn en heb je houvast. Geef aan waar je het wanneer over hebt.
- Wijs de vader en de moeder op zijn en haar recht op verlof regelingen.
- Vraag na de bevalling zonder verwachting hoe het met de ouders gaat. Zorg voor een mooi kraamcadeau en check of het gepast is om langs te komen.
- Zorg voor een warm welkom terug. De overgang van full time thuis kan groot zijn voor moeders maar ook voor vaders. Zorg voor meer aandacht hiervoor dan een kort koffie momentje. Biedt bijvoorbeeld het Welkom Terug Mom aan voor een gezonde en ontspannen terugkeer.
- Hou de eerste maanden goed contact. Las gesprekken in die niet (alleen) inhoudelijk over werk gaan maar ook over hoe het echt gaat. Wacht niet met hulp aanbieden tot de werknemer er mee komt.
- Plan overleggen niet te vroeg en niet aan het einde van de dag. Voor en na werk hebben jonge ouders er al een hele dag opzitten.
- Biedt coaching en ondersteuning in deze nieuwe levensfase. Maak het bespreekbaar dat grote levensveranderende gebeurtenissen ook impact hebben op de ambities op de werkvloer. Kijk naar welke kwaliteiten erbij zijn gekomen en waar de ambitie ligt. Waarom wel een traject bij Burn-out maar niet bij terugkeer na verlof?
- Geef ruimte om uit te rusten. In het eerste jaar in het leven van ouders is er vaak veel slaaptekort. Slaaptekort kan leiden tot overspanning. Door rust in te bouwen help je dit voorkomen
- Maak ouderschap bespreekbaar! Zeker in deze corona thuiswerk tijd lopen ouderschap en werk in elkaar over. Door het onderwerp van gesprek te maken geef je lucht in de situatie. Heb begrip en zoek samen naar oplossingen.
Mom Inc. helpt werkgevers
Voor meer tips voor een oudervriendelijke werkvloer download je de Mom Inc. Checklist voor werkgevers.
Wil je meer weten over wat jij als werkgever kan doen om jouw jonge ouders te ondersteunen in het combineren van werk en ouderschap? Mom Inc. biedt begeleiding en ondersteuning voor jonge ouders en adviseert werkgevers in hun ouderschapsbeleid. Zo gaan werkgevers en ouders met vertrouwen samen aan het werk. We drinken graag een (virtueel) kopje koffie.

Sanne Nout
Ik ben een Rotterdamse socioloog, ondernemer, zangeres en moeder van twee jongens, Maas (5) en Joe (2). Toen ik moeder werd veranderde er zoveel meer voor mij dan ik had verwacht en ook meer dan ik wilde toegeven. Ik was nog steeds ambitieus maar nu ook in het moederschap. Het ging me steeds meer verbazen hoe weinig er voor jonge moeders geregeld is en hoe moeilijk het is om hier je ruimte in te nemen.
Na de geboorte van mijn tweede deed ik dat anders. Ik wist: dit wil ik alle jonge moeders bieden!
[email protected]
06 180 808 39