Het moederbrein
Door buitenstaanders wordt de kraamtijd vaak gezien als een heerlijke bubbel om samen eens lekker van te genieten. Voor de kraamvrouw en haar partner kan deze tijd juist ook heel overweldigend en een beetje dubbel zijn. Genieten van je kleine wonder en al het nieuws daaromheen, maar aan de andere kant afgesloten zijn van het “echte” leven. In mijn eigen kraamtijd dacht ik regelmatig: “De dagen vliegen en kruipen voorbij tegelijk en ondertussen raast het leven langs mij heen en maak ik er niet echt meer onderdeel vanuit”. Dan verlang je af en toe echt weer naar het moment dat je weer aan het werk mag en je hersenen weer kunt gebruiken. Alleen twijfelen veel vrouwen in deze fase over de capaciteiten van hun moederbrein. Is dat wel terecht?
Hoeveel zorgen moet ik me maken over mijn moederbrein?
Weer aan het werk
Als je weer aan het werk gaat kan het achterlaten je baby lastig, maar aan de andere kant vervult het weer meedoen aan het “echte” leven de behoefte om van toegevoegde waarde te zijn. Het is een bijzonder overgang, want je komt uit een tijd, waarin je zorg kwaliteiten vol zijn aangesproken. Je bent constant gericht geweest op een ander die van jouw zorg afhankelijk was, jouw baby. Je zintuigen en hersenen hebben zich aangepast en zorgen dat je alerter en vol gefocust bent. Je staat aan.
Super leermachine
We zien dat veel moeders deze alerte houding meenemen als ze terug aan het werk gaan. Vaak gecombineerd met het gevoel hun afwezigheid te moeten compenseren. Door veranderingen in de hersenen en invloed van hormonen ervaren veel vrouwen concentratie problemen, waardoor je gaat twijfelen over je capaciteiten. Terwijl het tegendeel juist waar is. Het is bewezen dat het moederbrein zeker in de beginperiode een super leermachine is, dat het korter doet over het leren van nieuwe vaardigheden dan een ander brein. De hoogste tijd dus om vooral dit positief beeld met elkaar te delen.
Het gevaar van deze alerte houding en de druk om te presteren, maken dat veel moeders na hun verlof vooral heel hard doorgaan en blijven rennen. En het risico lopen om in burn-out te raken. Terwijl als we met elkaar juist willen profiteren van deze nieuwe capaciteiten die moeders bezitten, dan zou het goed zijn dat moeders ook even de tijd krijgen om stil te staan. Om hun nieuwe kwaliteiten te onderzoeken en in te zetten daar waar ze het beste tot hun recht komen.
Wil jij niet door blijven rennen maar echt bewust profiteren van je nieuwe kwaliteiten? Doe dan mee met onze online cursus Zachte landing.

Lotte Bode
Al ruim 10 jaar ben ik ondernemer en heb ik als projectmanager veel projecten van de grond af opgebouwd. Vol vertrouwen begon ik aan het nieuwe avontuur van ondernemen combineren met kinderen. Multitasken was als onderneemster mijn tweede natuur, dus ik dacht deze extra klus kan ik er prima bij hebben. Ik had alleen niet zien aankomen dat kinderen van 1 en 3 mij al zouden confronteren met mijn eigen overtuigingen.
[email protected]
06 404 69 170