Terug aan het werk in Corona tijd

Jaarlijks hebben duizenden vrouwen moeite om de overgang van verlof naar weer werken goed te maken. Maar terug aan het werk gaan in Corona tijd brengt extra uitdagingen met zich mee. Je brengt je kleintje naar de opvang en rijdt waarschijnlijk weer naar huis in plaats van naar je kantoor. Niet trots je foto’s laten zien bij het koffiezetapparaat en geen beschuit met muisjes uitdelen, maar een alleen achter je computerscherm. Je krijgt minder feedback van je collega’s en manager omdat je ze veel minder spreekt. Of je hebt een vitaal beroep waarvan je weet dat er gelijk veel van je gevraagd wordt. Waarschijnlijk ook minder tijd om rustig op te starten. 

In beide gevallen wordt er meer van jezelf gevraagd. Eigenlijk moet je jezelf begeleide, maar hoe doe je dat? Hoe start je op in deze tijden? Wij hebben vier tips voor je:

1.  Maak nieuwe routines

Niet alleen kinderen houden van vaste routines ook onze eigen hersenen zijn gebaat bij een vast ritme.  We besparen energie, doordat we niet steeds hoeven na te denken over wat we doen. Je oude vertrouwde routines van voor je verlof, kun je niet meer gedachteloos oppakken. Jij bent veranderd en de wereld om je heen is ook nog eens radicaal veranderd.

Bedenk van te voren hoe je nieuwe routines  zullen gaan: Starten van je werk: Hoe ga je aan het werk?  Begin je met een kop koffie? Een belletje met je collega? Het opstellen van een to do lijstje?  Afsluiten van je werk: Ruim je je werktafel op (zeker als je eettafel is)? Maak je een takenlijst voor de volgende werkdag? Sta je een paar minuten stil bij alles wat je vandaag gedaan hebt? Maak je nog even een wandeling? Thuiskomen met  je kind/kinderen. Neem je even extra de tijd voor je baby? Kan je het huishouden even laten voor wat het is? Hoe tune  je weer in, in je andere rol?

2. Dress to impress

Heel verleidelijk om in je kloffie achter je laptop te gaan zitten, want niemand ziet je. Uit onderzoek is meermaals gebleken dat we beter presteren als we onze werkkleding aan trekken. Dus toch maar even uit die joggingbroek.

3. Leg de lat niet te hoog

Iedereen heeft moeten wennen aan het (thuis)werken in corona tijden. Jij mag dus ook even de tijd nemen om je weg te vinden, want de overgang van verlof naar werk is sowieso al een pittig uitdaging. Neem even de tijd om te ontdekken wat jij nu belangrijk vindt op je werk. En plan regelmatig een gesprek in met je leidinggevende of collega om te bespreken hoe het gaat en waar je tegenaan loopt.

4. Benut de Voordelen!

Naast nadelen heeft het thuiswerken ook voordelen. Zo kan je rustig aan doen als het nodig is, hoef je in de ochtend minder te haasten om op kantoor/je werk te komen en is de overgang minder hard omdat bijvoorbeeld je baby ook thuis is. Maak hier ook gebruik van en gooi sluimerend schuld gevoel direct overboord! Op je werk zou je ok tijd besteden aan randzaken. Thuis mag dat zeker ook. Het belangrijkste is dat jij je goed en gezond voelt. Als je in een vitaal beroep zit is het extra belangrijk om je niet direct te laten meeslepen in de tornado van de dag. Jouw duurzame inzetbaarheid en dus je gezondheid is belangrijker dan nu keihard weer gaan rennen.

In beide gevallen: Zorg dat je je eigen grenzen extra goed in de gaten houdt. Vind je dat lastig? Doe jezelf dan de Zachte Landing cadeau. Hiermee leer je wat jij nu nodig hebt om werk en moederschap voor jouw goed te kunnen combineren.

Neem jij jouw terugkeer serieus? Doe dan mee met de onze programma’s.

© Alle rechten voorbehouden. Mom inc. 2023