Thuiswerken met kleine kinderen tijdens de coronacrisis

Thuiswerken met kleine kinderen in deze coronacrisis. Hoe pak jij het aan? Heb je alle dagen opvang kunnen organiseren? Of heb je dagen waarbij je ook wil werken en de kleintjes om je heen drentelen? Op zoek naar goede ervaringen? Sluit je aan bij de facebookgroep: Thuiswerken met kleine kinderen. Hier alvast een aantal tips van mij als thuiswerkende moeder (ouder), wie weet helpt het je deze weken goed door te komen.

 Zorg voor structuur, ben duidelijk en leg de lat niet te hoog. 

Structuur

Structuur op een dag helpt mij en de kinderen. Maandagochtend ben ik begonnen met het maken van kaartjes om aan te geven hoe de dag eruit ziet . Mijn oudste weet al hoe dit werkt vanuit school, dus hier maak ik dankbaar gebruik van. Zij voelt zich verantwoordelijk dat de dag ook verloopt zoals we hebben afgesproken. Vergeet niet een plaatje toe te voegen met ZELF SPELEN.  Dat kan dan jouw moment zijn om even te werken.  

Verwachtingsmanagement

De belangrijkste persoon waarbij je verwachtingsmanagement moet toepassen is jezelf. Welke verwachting heb je over wat je op een dag met kinderen thuis voor elkaar wilt boksen? Als ik ’s ochtends een te lange actielijst opstel, dan ben ik heel de dag onrustig. Dit heeft vervolgens weer zijn weerslag op de kinderen. Daarom probeer ik realiseerbare afspraken te maken. Klussen waarvoor ik me moet concentreren plan ik in de avonduren. 

Duidelijkheid

Kies duidelijke momenten waarop jij iets van werk wilt oppakken. Communiceer dit ook naar je kinderen toe. Met de hele kleintjes kun je uiteraard het beste de slaapjes benutten. Gebruik als ze niet slapen bijvoorbeeld een kookwekker die aftelt. (Je hebt  hele dure leer-klok-kijken wekkers, maar ook hele simpele kookwekkers voor een paar euro die een rood vlak geven dat terugloopt). Zo weten de kinderen hoe lang ze je niet mogen storen en kun jij na dat moment ook weer de volle aandacht voor ze hebben. 
Wees ook duidelijk wat jij nodig hebt van je omgeving (partner, oppas of misschien de buren). Heb je taken die echt moeten gebeuren waar concentratie voor vereist is? Zorg dan dat iemand anders op dat moment op je kinderen let.

De laptop

Lastig vind ik dat het meeste van mijn werk achter de laptop gebeurt. De laptop heeft namelijk een bijzondere aantrekkingskracht op de kinderen. Als ze even lekker aan het spelen zijn en ik klap mijn laptop open, zitten ze binnen drie minuten bij me op schoot. Voor mij werkt het niet om op die manier iets af te maken. Dus probeer ik met kinderen in de buurt alleen dingen te doen die op mijn telefoon of op papier kunnen. Als ze aan het spelen zijn stel ik me altijd wat verdekt op, want ook de telefoon heeft een bijzondere aantrekkingskracht. 

Misschien de belangrijkste tip in deze onwerkelijke tijden: laat los. De wereld staat op z’n kop en ons haastige en volle leven heeft plots plaatsgemaakt voor een soort vakantie zonder vakantiegevoel. We zien nu opeens heel duidelijk wat echt belangrijk is, dus zie deze crisis ook als een kans om bewuste keuzes te maken. Bekijk onze online cursus Zachte landing, want daarmee helpen we je bij het maken van deze keuzes. En deze extra tijd met je kinderen? Ik zie het ook als een mooi cadeau. 

Lotte Bode

Al ruim 10 jaar ben ik ondernemer en heb ik als projectmanager veel projecten van de grond af opgebouwd. Vol vertrouwen begon ik aan het nieuwe avontuur van ondernemen combineren met kinderen. Multitasken was als onderneemster mijn tweede natuur, dus ik dacht deze extra klus kan ik er prima bij hebben. Ik had alleen niet zien aankomen dat kinderen van 1 en 3 mij al zouden confronteren met mijn eigen overtuigingen.

[email protected]
06 404 69 170

© Alle rechten voorbehouden. Mom inc. 2023