Verdelen van de huishoudelijke last

In deze corona tijden starten moeders na hun zwangerschapsverlof vanuit huis met werken. De mentale last binnen het huishouden ligt nog steeds vaker bij de vrouw, dan bij de man. Als vrouwen na hun verlof thuis blijven werken is de kans groot dat zij de meeste huishoudelijke taken blijven doen.

Zelf ontdekte ik na de geboorte van mijn tweede en heel wat slapeloze nachten verder, dat ik mijzelf had opgewerkt tot organisatiehoofd van het gezin. Dit zorgde voor stress, nooit meer uitstaan, verminderde concentratie en bovenal een zeer ontevreden gevoel over mijzelf.

Een aantal inzichten hebben mij geholpen om weer dichter bij de gelijkwaardige verdeling te komen, die ik voor ogen had.  

Benoem wat je doet

Taken eerlijke verdelen kan alleen als jullie beide inzicht hebben in wat er opgepakt moet worden. Een prachtig hulpmiddel daardoor is de huishoudbattle van de Volkskrant die zij recent publiceerde. Let vooral ook op de mentale verdeling die ze naast de huishoudelijke verdeling ook meten. 

Oog voor wat de ander wel doet

In mijn opper-organisatiefase keek ik het liefste weg van dat wat mijn man wel deed in het huishouden. Dat waren namelijk vaak de dingen die ik zelf niet deed of belangrijk vind. Zo weet ik bijvoorbeeld altijd nog wel iets in die overvolle vuilnisbak te proppen en heb ik een hekel aan het uitzoeken van vakanties. 

Doen wat jij belangrijk vindt

De keuken helemaal aan kant voor de kinderen naar bed gaan? Of de boel de boel laten en even wat family time? Wat vind jij belangrijk en wat levert energie op? Ik kies nu regelmatig bewust voor het family time moment. Het opruimen doen we vervolgens samen als de kids op bed liggen, dit is gelijk een mooi moment om weer eens een gesprek met elkaar te voeren. 

Eerlijk zijn over wat je wilt loslaten

De huishoudbattle van de Volkskrant deed mij inzien dat de mentale last inderdaad nog steeds iets meer bij mij ligt. En eerlijk, ik wil en kan ik dit nu nog niet loslaten, want voor mij past dat bij mijn eigen beeld van goed moederschap. Gelukkig zorgt het hebben en uitspreken van dit inzicht alweer dat mijn man een aantal regeltaken op zich neemt. Dus wie weet groeien wij langzaam toch naar mijn ideale plaatje.

Heb jij ook het gevoel je dat je in deze corona tijden op zoek bent naar een nieuwe verdeling tussen thuis, werk en huishouden? Doe dan mee met de online-cursus Zachte Landing.

Lotte Bode

Al ruim 10 jaar ben ik ondernemer en heb ik als projectmanager veel projecten van de grond af opgebouwd. Vol vertrouwen begon ik aan het nieuwe avontuur van ondernemen combineren met kinderen. Multitasken was als onderneemster mijn tweede natuur, dus ik dacht deze extra klus kan ik er prima bij hebben. Ik had alleen niet zien aankomen dat kinderen van 1 en 3 mij al zouden confronteren met mijn eigen overtuigingen.

[email protected]
06 404 69 170

© Alle rechten voorbehouden. Mom inc. 2023