Wat er vaak mis gaat op werk na terugkomst van verlof

Als een medewerker een tijd eruit is geweest, is het voor beiden spannend om weer op te starten. Zeker na een transformerende gebeurtenis zoals moeder/vader worden (maar ook na ziekte of verlies). Hij/zij moet weer even wennen aan de omgeving, zichzelf als professional terugvinden en weer up-to-speed komen met collega’s.

Het is fijn als daar alle ruimte en aandacht voor is, maar in de praktijk werkt het vaak anders, en gaat het toch mis. Er is te weinig aandacht en er wordt te snel voorbij gegaan aan de fase waar de medewerker in zit.

Een goed voorbeeld is het verhaal van Kim, een vrouw met een negatieve ervaring met haar terugkomst op werk na haar verlof.

Hier is je overdracht en to-dolijst

Kim was zwanger van een tweeling. Best een pittige zwangerschap waardoor ze eerder moest stoppen met werken. “Dat is al geen fijn gevoel. Want hoewel ik natuurlijk het beste voor mijn kindjes wilde, voelde het ook als opgeven omdat ik zo snel al stopte met werken”.

“Na mijn bevalling had ik lang nodig om te herstellen. Best een impact, een tweeling. Achteraf gezien had ik langer nodig gehad, maar op dat moment wilde ik me niet laten kennen en ging ik gewoon weer aan het werk. En hoewel mijn collega’s heel lief waren en me echt wel vroegen hoe het ging, hadden zij het hartstikke druk en was er weinig tijd om er weer in te komen.

Mijn manager had ook niet echt oog voor mijn situatie. Misschien wist zij niet hoe ze ermee om moest gaan. Ik had een terugkomgesprek, maar dat ging meer over wat er te doen stond. Het was fijn geweest als iemand had gevraagd hoe het echt met me ging en wat ik nodig had om weer goed te kunnen starten. Nu was het letterlijk een kopje koffie en even mijn babyfoto laten zien. En toen tadaaa: hier is je overdracht en to-dolijst.”

Kim voelde zich overweldigd en, achteraf gezien, boos omdat er niemand naar haar omkeek. Omdat het zo druk was voelde ze ook niet de ruimte om zelf aan te geven hoe het ging dus ze probeerde door te gaan en haar oude ik weer terug te vinden.

“Maar dat ging eigenlijk niet. Mijn kinderen sliepen niet goed en ik werd steeds onzekerder. Ik kwam er gewoon niet goed in. Ik voelde me overbelast en heel labiel. Als ik erop terugkijk kan ik er nog verdrietig van worden.”

Zachte Landing

Wat Kim gemist heeft, en wat in onze ervaring heel veel vrouwen missen bij het terugkeren na hun verlof, is oprechte aandacht en een overgangsperiode om erin te komen. Wij noemen dit een Zachte Landing.

Moeders die terug aan het werk gaan, kunnen om verschillende redenen kwetsbaar zijn. De kans op uitval is dan ook 30 procent. Toch weten leidinggevenden vaak niet wat hun rol hierin is. Er is geen duidelijk beleid vanuit de organisatie en het kan behoorlijk privé voelen: wat vraag je wel en wat niet?

4 tips voor een soepele terugkeer

Mom Inc. adviseert organisaties hoe zij een gezonde terugkeer kunnen faciliteren. Want werkgevers hebben een grote rol in het maken van een goede verhouding tussen werk en privé. De terugkeer legt hiervoor de basis.

Onze vier belangrijkste tips voor een soepele terugkeer:

  1. Neem uitgebreid de tijd voor het welkom-terug-moment
  2. Bied aan om geleidelijk op te bouwen
  3. Maak een plan voor de inwerkperiode (niet gelijk weer vol mee moeten draaien)
  4. Houdt een gespreksstructuur aan

In het eerste half jaar na het verlof gebeurt er heel erg veel voor jouw medewerker. In deze fase investeren zorgt ervoor dat je minder uitval in je team hebt, dat de productiviteit verhoogt, en de loyaliteit stijgt. Wil je ook beter zorgen voor je nieuwe ouders? Wij helpen graag! Bijvoorbeeld met de training Agendapunt ouderschap.

Lieve groet,
Sanne en Lotte

Mom Inc.

Mom Inc. biedt begeleiding en ondersteuning voor jonge ouders en adviseert werkgevers in hun ouderschapsbeleid. Zo gaan werkgevers en ouders met vertrouwen samen aan het werk.

[email protected] 
06 404 69 170

© Alle rechten voorbehouden. Mom inc. 2023